Uitzet De Leijen

Moderator: Projectbeheerders

Berichtdoor Dick » di sep 14, 2010 10:52 pm

Op 23 november 2005 zijn 193 spiegelkarpers uitgezet van het type Speizekarpfen (Duisters dus) met een totaal gewicht van 269,5 kilo. Het gemiddelde gewicht per karper was 1397 gram en de gemiddelde lengte 40,3 centimeter. De zwaarste spiegel woog 2600 gram en de lichtste 200 gram. De langste spiegel mat 51 centimeter en de kleinste 22 centimeter.

Op 22 november 2006 zijn 424 spiegelkarpers uitgezet van het type Valkenswaard met een totaal gewicht van 307 kilo. Het gemiddelde gewicht per karper was 724 gram en de gemiddelde lengte 33,9 centimeter. De zwaarste spiegel woog 1200 gram en de lichtste 100 gram. De langste spiegel mat 41 centimeter en de kleinste 20 centimeter.

Van de 2005 lichting zijn er diverse teruggevangen op zowel het Bergummermeer als de Zwemmer richting het Lauwersmeer. Eén daarvan is al driemaal teruggevangen. Deze lichting groeit uitstekend en de uitschieter is 9 pond groei in 1 jaar.

Ook de uitgezette spiegels van de 2006 lichting doen het erg goed. Vanwege de prachtige beschubbing zijn het gewilde en gewaardeerde (bij)vangsten.

Nu we een paar jaar verder zijn, is de eerste conclusie dat de spiegels die op De Leijen worden gevangen minder hard groeien dan de broertjes en zusjes die via vaarten en kanalen zich verspreid hebben over de Friese Boezem.

Even een stukje geschiedenis. Deze Spiegelkarperproject is mede tot stand gekomen door financiële donaties van Hengelsport Federatie Fryslân en Hengelsportvereniging Voorwaarts te Drachten. Voorts pastte deze SKP in de plannen van Wetterskip Fryslân in het kader van het Europese NoLimpproject. Dit project omvatte een aantal maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Daarvoor is de waterzuivering nabij Drachten gemoderniseerd, inspoeling vanuit de aangrenzende landerijen geminimaliseerd en is er 65 ton blankvoorn en brasem weggevangen. Daarnaast is er gebaggerd en zijn er eilanden in het boezemmeer aangelegd. Of het project geslaagd is vanuit de visie van Wetterskip Fryslân is nog niet te zeggen want het evaluatierapport moet in 2009 nog worden geschreven. Feit is dat wij als KSN Regio Fryslân een prima start hebben kunnen maken met ons eerste SKP met Volledige Monitoring.

Voor meer informatie over SKP De Leijen kun je terecht bij Age Douma of via Friesland@Karperstudiegroep.nl

===============================================

Fotoreportage uitzetdag 2005

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

===============================================

Fotoreportage uitzetdag 2006

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Dick Offline

Avatar gebruiker
Site Admin
 
Berichten: 109
Geregistreerd: vr nov 07, 2008 1:25 am

Keer terug naar Leijen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron