Overleving (bijzondere staaltjes)

Wat is er zo al uitgezet.

Moderator: Projectbeheerders

Berichtdoor joris weitjens » vr jun 15, 2012 11:19 pm

We hebben ontdekt dat er verschillende factoren een rol spelen bij overleving van pootspiegels. Ernstige beschadigingen zijn niet gunstig, klein uitgezet (onder de 800 gram) is niet best. Des te leuker om tegenvoorbeelden te laten zien. Onderstaande is van de 2001-lichting rijenachtige spiegels. Dat is dus een succesvolle lichting en dat weegt wellicht zwaarder dan beschadging of grootte.

Verneukt visje plus plank.jpg
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.
joris weitjens Offline

Avatar gebruiker
 
Berichten: 192
Geregistreerd: za nov 22, 2008 11:37 pm

Berichtdoor Aart Lokhorst » zo jul 15, 2012 9:01 am

Gezien het gemiddeld lage gewicht van de 2001 lichting (rijenachtige spiegeltjes Valkenswaard) kun je je ook de vraag stellen of meer vissen van een lager gewicht bij uitzettingen (100 kg kan immers zijn 100 x 1 kg of 50 x 2 kg of 33 x 3 kg) uiteindelijk toch een hoger rendement te zien geven? In begin 70-er jaren werden er (OVB) karpertjes uitgezet van gemiddeld zo'n 300 gram per stuk en door het dan grote aantal was het aantal overlevenden toch opvallend te noemen. Vervelend is dat dit nog allemaal niet met betrouwbare cijfers te onderbouwen valt.
Anderzijds is het ook mogelijk dat de lichting 2001 gewoon een buitengewone sterke lichting is geweest, dit ondanks het gemiddelde lage gewicht bij de uitzettingen.
Aart Lokhorst Offline

Avatar gebruiker
 
Berichten: 49
Geregistreerd: vr dec 23, 2011 4:42 pm

Berichtdoor joris weitjens » do sep 06, 2012 11:13 am

Hoi Aart,
Ik hed dat eens nagekeken in de AHVuitzetgegevens van de jaren 70 die we in een excelbestand hebben gezet maar dergeijke kleine visjes zijn niet aan de AHV geleverd. In de jaren '60 kwam het wel vaker voor dat er k1 visjes werden geleverd want daar moet je aan denken bij 300 gram gemiddeld. De k2 vissen die werden geleverd wogen vaak minder dan nu gemiddeld zo'n 750 gram tegenover ruim 1100 gram nu. Waarschijnlijk zaten ze op veel vollere vijvers dan thans.
Overigens werden er altijd al k2 en k3 vissen geleverd door Heidemij en later OVB.
Overleving hangt van meer af (inderdaad bijv. gewoon een sterker lichting) dan grootte dat is duidelijk maar er iz zeker een verband. De 06 lichting is ook een voorbeeld van kleine visjes (gem 800 gram). Bij de AHV en de Zuidelijke randmeren hebben wij van deze prachtige 06-lichting alleen vissen vanaf 750 gram uitgezet en de kleintjes voor opgroei naar een snoekloos water. De percentages terugmeldingen zijn heel behoorlijk en opvallend veel beter dan projecten die niet hebben geschift ook de allerkleinste vissen hebben uitgezet.
Ik vermoed dat echt overlevingssucces van ki visjes zeldzaam is wat niet wil zeggen onmogelijk. Net als in de natuur zijn er jaren dat het broed wel goed overleeft en groot wordt. Dat succes zal in de jaren 70 wel groter zijn geweest omdat toen de snoekstand dramatisch laag was.
Er zijn nog meer nadelen aan veel kleintjes uitzetten binnen een SKP. Je fotografeert je een ongeluk en zit vervolgens met behoorlijk lege archieven.
joris weitjens Offline

Avatar gebruiker
 
Berichten: 192
Geregistreerd: za nov 22, 2008 11:37 pm


Keer terug naar Type uitzetspiegels

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron