Algemeen

Wat is er zo al uitgezet.

Moderator: Projectbeheerders

Berichtdoor Dick » di nov 18, 2008 9:51 am

Sinds 1998 zijn er door Spiegelkarperprojecten in Nederland van verschillende kwekers in binnen- en buitenland spiegelkarpers uitgezet. Het is zeker geen eenheidsworst wat er thans aan jonge spiegelkarpers rondzwemt in Nederland: van slanke volbeschubde tot hoge, kale vissen. Van pure Hollanders tot Hongaren.

Dat is niet alleen prettig voor de karpervisser die van variatie houdt het is ook belangrijk voor het voortbestaan van je karperbestand. Immers hoe meer verschillende genen en in hoe meer verschillende omstandigheden zijn opgegroeid, hoe groter de kans dat bepaalde ziektes: virussen, parasieten, bacteriën geen desastreuze gevolgen hebben voor het gehele bestand.

De hoofdkweker in Nederland was jarenlang de OVB die de zogenaamde Valkenswaardspiegel leverde. In 2002 ging de viskwekerij in Valkenswaard over in handen van Viskweekcentrum Valkenswaard die momenteel de hoofdleverancier van spiegelkarpers is.

Sinds 2006 is er een tweede belangrijke leverancier bij gekomen. Die haalt karpers van betrouwbare kwekers in Frankrijk.

Om een goede indruk te krijgen van wat er aan typen, rassen en bloedlijnen is uitgezet zullen we aan de hand van uitzetfoto’s bespreken wat de eigenschappen, sterke en zwakke kanten zijn van de uittypen. *Lees meer*
Dick Offline

Avatar gebruiker
Site Admin
 
Berichten: 109
Geregistreerd: vr nov 07, 2008 1:25 am

Keer terug naar Type uitzetspiegels

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron