SKP Het Bildt

Moderator: Projectbeheerders

Berichtdoor Dick » wo sep 15, 2010 9:10 am

In het najaar van 2005 zijn er voor het eerst spiegelkarpers uitgezet in het Bildtse Boezemsysteem, alle vaarten welke in verbinding staan met de afwateringskanalen van het spuigemaal Zwarte Haan. Deze spiegels zijn niet gefotografeerd omdat ze gelijktijdig met de lichting van de Leijen zijn gekomen en er niet genoeg vrijwilligers waren om beide projecten volledig te monitoren. De vissen zijn vrij zwak beschubd van het type Duitse Speize Karpfen. De 112 vissen waren K2, dus twee jaar oud tijdens de uitzetting, gemiddeld ca. 1600gram zwaar en 45cm lang. De vissen zijn uitgezet n.a.v. een visserijkundig onderzoek welke gehouden is in begin 2005 door de toenmalige OVB, nu Sportvisserij Nederland. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat er een karperpopulatie van voornamenlijk oudere vissen aanwezig is en één van de aanbevelingen was het uitzetten van kleine hoeveelheden (ca. 600kg/jaar) spiegelkarper.
Het visserijkundigonderzoek kun je van mij op de email ontvangen. In het Bildtse Boezemwater staan nogal wat inrichtingsmaatregelen op stapel, waaronder het geschikt maken voor pleziervaart DM-klasse van het Elfstedentraject in het Bildt, de vishevel bij Zwarte Haan en de revitalisatie van een deel van de koude vaart.

===============================================


In het najaar van 2006 zijn er 341 stuks Valkenswaard/Villedon spiegels uitgezet. Deze vissen waren ook K2 en erg klein van stuk, 36cm en 850gram. Prachtig beschubde vissen, waaronder veel volschubs, bijna rijenkarpers, diamantschubjes e.d. Deze vissen zouden snoekvoer zijn en er zou ook nog een groot deel in het staand net van een stroper gesneuveld zijn. Tot nu toe hebben we al heel veel terugmeldingen gekregen dus wat er van waar is? We hebben een deel van deze vissen middels tonnen over heel veel wateren verspreid rondom mijn woonplaats Very Happy , maar de meeste vissen zijn op de Bildtse boezem uitgezet.

Bekijk het filmpje op: http://s1125.photobucket.com/albums/l59 ... dt%202006/

Luister naar Wijtze Tjoelker voor Omrop Fryslân: http://www1.omropfryslan.nl/Player.aspx ... 0abb53.wma

Bekijk de foto's: http://s1125.photobucket.com/albums/l597/aboaka/
Dick Offline

Avatar gebruiker
Site Admin
 
Berichten: 109
Geregistreerd: vr nov 07, 2008 1:25 am

Keer terug naar SKP Het Bildt

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron