Spiegelkarperproject HVH Rijnlandsboezem noord.

Moderator: Projectbeheerders

Berichtdoor Peter Heeremans » zo jun 14, 2009 6:12 pm

Even voorstellen:
Hengelsportvereniging Haarlem is na een symbolische uitzetting van 3 projectspiegeltjes op de Molenplas in het jaar 2000, in 2001 officieel begonnen met een 5 jarig project op het Rijnlandsboezemstelsel noord. Zeg maar het boezemstelsel vanaf Leiden tot aan de sluis bij Spaarndam.
In grote lijnen betreft dit de Ringvaart, Spaarne, Leidse vaart, mooie Nel, de stadssingels van Haarlem en de Liede. In 5 jaar tijd zijn er meer dan 1000 spiegeltjes onder volledige monitoring uitgezet op dit stelsel en een klein deel op diverse afgesloten wateren zoals o.a. de Veerplas en het Reinaldapark. Door deze jaren heen hebben we spiegelkarpers van diverse origine uitgezet zoals: de originele Valkenswaarspiegel, Duitse consumptie karpers en Franse karpers van het meer Villedon. Daarbij is geprobeerd om spiegelbroed in eigen beheer op te kweken, maar dit was geen succes. Thans loopt er een bescheiden kweekproject van circa 50 spiegeltjes van rond de 6cm. Hopelijk kunnen we dit opkweken tot K3 en uitzetten, want het zijn juweeltjes van rijk beschubde spiegeltjes. Binnenkort worden er wat foto's van deze visjes geplaatst.
Wat de terugmeldingen betreft gaat het redelijk met circa 30 meldingen per jaar en wat opvalt is dat de lichting van 2001, de rijenachtige spiegeltjes ondanks het kleine formaat bij uitzetting, het vaakst worden teruggevangen. Deze karpers worden met het jaar mooier, maar groeien niet zo hard als hun Duitse en Franse soortgenoten. De gewichten van de terugvangsten schommelen tussen de 13 en de 18 pond. De Villedon spiegels die in november 2002 uitgezet zijn, gaan gestaag door met groeien en de zwaarsten bereiken thans de 30 pondsgrens. Vanaf 2005 is er door de HVH geen uitzetting meer gedaan en nieuwe projecten staan voorlopig niet op stapel. Binnenkort ook foto's van terugmeldingen.
Peter Heeremans Offline

Avatar gebruiker
 
Berichten: 2
Geregistreerd: wo apr 08, 2009 3:15 pm
Woonplaats: IJmuiden

Keer terug naar SKP Haarlem (Rijnlands boezem) (2000)

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron