Uitzettingen

Moderator: Projectbeheerders

Berichtdoor joris weitjens » za nov 28, 2009 10:25 pm

Uitzettingen 20 november 2009 (alle karpers gefotografeerd op de linkerflank)
Bij deze alle hulpvaardige karpervissers en andere geinteresseerden bedankt voor de hulp deze dag!

Nieuwe Meer 44 spiegels (Rijnlands boezem)
Binnen IJ 45 spiegels (Amstelboezem)
Amstel Uithoorn 45 spiegels (Amstelboezem)
Gaaperplas 30 spiegels (plus 25 edelschubs)
Amstelveense Poel 36 spiegels (plus 25 edelschubs)
Noorder IJplas 25 spiegels (plus 25 edelschubs)

De karper werd vanuit Duitsland geleverd door Viskweekcentrum Valkenswaard. Het was een mengelmoesje van verschillende rassen en typen. Veel Duitsers maar dan wel op beschubbing geselecteerd. Minder kale vissen dus. Heel opvallend dat een aantal Duitsers de door ons gewenste schubben op de verkeeerde kant had zitten! Zover gaat de voorselectie dus niet.

Ook opvallend bij de AHV waren de beschadigingen van de spiegels. (Wellicht juist als gevolg van die selectie?) De (edel)schubs die wij ook kregen geleverd zagen er wat dat betreft beter uit.

Er zaten ook wel wat mooi beschubde kruisingen Valkenswaard/Viledon tussen maar dat waren er niet veel. Het gemiddelde gewicht lag veelal tussen de 2 en 2,5 kilo. Dat is aan de hoge kant en dat voel je in de aantallen (en je portemonee). De beschubde kruisingen waren gemiddeld een stuk kleiner maar er zaten ook wel oudere (k3, k4) tussen. Misschien achterblijvers in de opgroeivijvers in Duitsland?

Al met al viel het ons mee, maar de teleurstelling over de mislukte oogst van een mooi beschubde aparte Valkenswaard/Villedonlichting overheerst. De zoektocht naar mooie gezonde spiegels zal worden geintensiveerd.

Groet van Joris
Laatst bijgewerkt door joris weitjens op di feb 16, 2010 1:05 pm, in totaal 1 keer bewerkt.
joris weitjens Offline

Avatar gebruiker
 
Berichten: 192
Geregistreerd: za nov 22, 2008 11:37 pm

Berichtdoor joris weitjens » di feb 16, 2010 11:00 am

Afbeelding
Eerst opslaan, fotograferen dan uitrijden en uitzetten

Afbeelding
Geselecteerde Duitser met beschadigingen

Afbeelding
Kruising Valkenswaard/Villedon

Afbeelding

Hongaarse kenmerken (kop)
joris weitjens Offline

Avatar gebruiker
 
Berichten: 192
Geregistreerd: za nov 22, 2008 11:37 pm

Berichtdoor joris weitjens » zo okt 24, 2010 11:02 pm

Toen ik deze naam voor het eerst in m'n mailbox zag verschijnen dacht ik aan een Franse jonker met een kasteeltuin. Zou die ons Franse spiegels willen schenken?
Het bleek een gewone jongen. Zoeen met een volbepakt brommertje en een voerboot op z'n rug... Uit het onvervalste SKP-hout gesneden. Blijkt ook uit deze bijdrage.

Onze Kindjes!!
Nee!!, geen beschuit met muisjes deze keer,maar er viel wel wat te vieren dit najaar. Niet in de vorm van geweldige vangsten, want het bleef voor mij knokken voor elke vis, maar zeer positief was wel een spiegelkarperuitzetting van de lopende AHV-projecten op 21 november 2009. Voor mij was dit de eerste keer dat ik er bij was,en ik leek deze dag wel een klein kind in een snoepwinkel. Samen met m’n maatje Patrick van beleefden we een unieke en aparte dag, met een ervaring rijker. Hieronder het verslag.
Vol verwachting wachtte ik samen met circa 8 andere vrijwilligers bij het verenigingsterrein aan de Sloterplas op de vissen van viskweekcentrum Valkenswaard. Qua weersvoorspelling beloofde het een mooie dag te worden voor een uitzetting. 14 graden,zon en een lekker briesje uit het zuidwesten..
De vrachtwagen met daarop onze kindjes kwam gelukkig op tijd want er moest een hoop gebeuren. Meten,wegen en plaatsnemen op de beruchte plank voor de foto van de linkerflank en tussendoor de karpers ‘uitrijden’ naar de verschillende uitzetwateren. (zie kadertje)
Ook voor SKP-rotten als Joris en René altijd weer een spannend moment wat we geleverd krijgen. Natuurlijk is het altijd hopen op puntgave vissen en op een zo’n groot mogelijke varieteit: Dat viel niet tegen: volschubs,edelschubs, rijen,en heel aparte beschubbingspatronen. Vissen met groeipotentie hebben,en makkelijk terug te herkennen. Jammer was dat veel vissen forse beschadigingen hadden opgelopen door het transport in etappes vanuit Duitsland. Een 7 als raportcijfer,hoorde ik van de spiegelkeuringsmeesters. Nadat de vissen in bakken gelaten waren, werden ze vervoerd naar ons eigen opgeblazen zwembad. Zo konden ze mooi gesorteerd en bekeken worden. Man,man,man, wat is dat mooi dan, net een aquarium! En heel aaibaar ook. Wat opviel is dat de karpers meteen beschutting zochten langs of zelfs onder de randen van het zwembad. Vind je het gek met al die lelijke kerels langs de kant! Iets waar je in de praktijk van het vissen ook wat mee kan.(houd dus de overhangende takken en dukdalfjes maar in de gaten!!)....en...nuh kam je haar eens!!!!
Toen alle vis overgeheveld was in het zwembad, kon het ritueel beginnen van meten,wegen en fotootjes schieten.Bijgaande fotos maakt het allemaal iets duidelijker.
Gemiddeld waren de vissen tussen de 40 tot 60 cm, en 3 tot 7 pond, maar er zaten ook een paar exemplaren van 10 tot 12 pond bij pond. Daar waren de keurmeesters dan weer minder over te spreken want dan wordt de vis per stuk (die je per kilo besteld) en betaalt) wel erg duur betaald en krijg je dus ook minders stuks. Enkele andere geplande uitzettingen konden daardoor deze keer niet doorgaan.
Vanuit Watersportcentrum Sloterplas naar alle wateren uitrijden blijft een logistiek kunstje.Theo, onze chauffeur, is de hele dag bezig geweest met uitrijden en uitzetten op 5 verschillende plekken, en heeft daarbij ook nog (hoe kan het nog Hollandser) de nodige files moeten doorstaan. Voor elk water ging er iemand van de vrijwilligers met Theo mee om onze kindjes uit te zetten. Voor mij stond het Nieuwe Meer op het programma. Het doet je wel wat,als je prachtige nieuwe visjes mag uitzetten op zo’n groot lap water,waar je al een paar jaar op aan het bikkelen bent.! Schept toch een band,..nie waar? Ben helemaal niet zo sentimenteel opgevoed,maar bij het uitzetten van de 45 spiegeltjes kreeg ik toch iets van een soort emotioneel kippenvel over me. Echt het hoogtepunt van de dag. Vier kuipen uitgezet en nadat de laatste kuip geleegd was,zwommen de visjes nog een keer langs de trailerhelling om.... afscheid te nemen?! Hopend ze nog eens terug te vangen in de vorm van een beer tot ver achter in de 30 pond.,of anders dat onze kinderen er later nog veel plezier aan kunnen beleven. Inmiddels was het ook begonnen met regenen wat het er allemaal niet makkelijker op maakte. Patrick ging door z’n rug heen van het teilentillen.De arme man is weer een jaartje ouder geworden,en ja,dan krijg je dat soort dingen. Maar goed aan het eind van de dag waren we allemaal doorweekt van de regen en het vrolijke gespetter van ......onze kindjes!!!

Om nog meer inzicht te krijgen over het fascinerende trekgedrag op open water van vriend karper, en de groeicurves, vinden we het belangrijk dat we zoveel mogelijk terugmeldingen krijgen. Maak een foto van de linkerflank van de spiegel. Je hoeft slechts het water te vermelden (exacte stekinformatie is dus echt niet nodig)en de lengte plus gewicht,en krijg ook zo’n unieke plankfoto retour met jouw gevangen vis!! Het is weer is wat anders dan op biggen jagen al is daar ook kans op,want de eerste vissen hebben de 30 ponds grens al gehaald,en wees nou eerlijk,een 28 ponds volschub is ook niet verkeerd, toch? Voor meldingen kun je ons mailen. Het snelst krijg je antwoord als je mailt naar jorisweitjens@upcmail.nl

Andres de Rouville
Afbeelding
Andres met een Franse projectspiegel
joris weitjens Offline

Avatar gebruiker
 
Berichten: 192
Geregistreerd: za nov 22, 2008 11:37 pm


Keer terug naar AHV-SKP (Amstelboezem) (1998)

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron