SKP wedstrijdweekend 4, 5,6 juni Wie pakt de voerboot?

Moderator: Projectbeheerders

Berichtdoor joris weitjens » do mei 27, 2010 10:08 pm

Spiegelkarperwedstrijd eerste weekend van juni
Mooie prijzen! Schrijf je nu gratis in!

Na het succes van 2008 organiseert de karpercommissie alweer de tweede SKP-terugmeldwedstrijd in onze boezemwateren. Tussen vrijdag 4 juni 19.00 uur en zondag 6 juni 19.00 uur kunnen maximaal 100 karpervissers deelnemen aan deze bijzondere en vooral ook sympathieke wedstrijd.
Degene die de meeste projectspiegels weet te vangen gaat er vandoor met een Smartboot (voerboot) ter waarde van 800 euro!

Het succes van de vorige editie heeft ook andere Spiegelkarperprojecten geinspireerd en heeft er zelfs in geresulteerd dat dit weekend is gebombardeerd tot internationaal SKP-weekend!
Doel voor ons is zoveel mogelijk terugmeldingen binnen krijgen van zogenaamde AHV-projectspiegels. Deze spiegelkarpers, ongeveer 2300 in getal, zijn de afgelopen 12 jaar verspreid over het boezemwater rond Amsterdam uitgezet. Ze zwemmen in een open waterysteem en dat maakt het terugvinden/vangen een stuk lastiger. Er zijn al projectspiegels van ons bij Eemnes en Dronten terechtgekomen! Laat je daardoor niet ontmoedigen. Op de riviertjes, kanalen, meren, grachten en vaarten in Amsterdam en omstreken zit een behoorlijk bestand aan projectspiegels. Gemiddeld is hier 1 op de 3 gevangen karpers een projectspiegel.

De opzet is even simpel al doeltreffend. Er is geen parcours: iedereen is vrij om te gaan zitten of staan waar hij of zij wil. Er is geen controleur die de vis komt meten, wegen en tellen. Dat doe je allemaal zelf. De enige vis die telt is een projectspiegel. Je weegt en meet je gevangen spiegelkarper en maakt een duidelijke foto van de linkerflank van de vis. Op die foto moet wel een speciale wedstrijdbutton goed zichtbaar zijn. Deze buttons krijg je vlak voor de wedstrijd opgestuurd.
De (liefst digitale) foto met vermelding van lengte en gewicht dient uiterlijk zondag 13 juni bij de organisatie binnen te zijn.
Inschrijven kan vanaf 1 mei en gaat het meest eenvoudig als volgt.
- Stuur een e-mailbericht naar een van de volgende e-mailadressen.
Weitjens26@zonnet.nl
Broos258@planet.nl
- Vermeld je naam, plus huisadres, plus postcode

Vlak voor het wedstrijdweekend op donderdag 3 of vrijdag 4 juni ontvang je dan per post de speciale en unieke SKP-button. (Je kunt op één adres meerdere buttons bestellen. Vermeld dan wel de naam van degene voor wie je een button bestelt.) De button is tevens je bewijs van deelneming en dient dus bij elke gevangen spiegelkarper mee te worden gefotografeerd.
Alle deelnemers krijgen van ons een overzicht thuis van de uitzetlocaties in boezemwater sinds 1998 en een lijst met kansrijke delen van het boezemwater.

Prijzen/infoavond
Op vrijdagavond 18 juni vanaf 20.00 vindt de speciale prijzen- en infoavond plaats in onze recreatiezaal aan de Beethovenstraat 178 . Ook niet-deelnemers zijn daar van harte welkom.
Elke gevangen projectspiegel is prijs.
De speciale hoofdprijs, de voerboot, gesponsord door de firma Smartboot en Sanders Hengelsport Maarssen, gaat naar degene die de meeste projectspiegels weet te melden, ongeacht de grootte van de vis. Smokkelen met lengte en gewicht heeft dus geen enkele zin. Omdat we wel degelijk belang hebben bij goed wegen hebben we de kostbare Ruben Heaton weegklok (met dank aan Sanders Hengelsport) in het prijzenassortiment zitten.
Ondermeer flinke boiliepaketten van Red Label Baits zijn er voor:
- De mooiste projectspiegel
- De verst van de uitzetplek gevangen projectspiegel

Corresponderen over de wedstrijd(regels) kan op bovenstaande e-mailadressen.
joris weitjens Offline

Avatar gebruiker
 
Berichten: 192
Geregistreerd: za nov 22, 2008 11:37 pm

Berichtdoor joris weitjens » do mei 27, 2010 10:16 pm

Een van de deelnemers van onze vorige SKP-wedstrijd wist een onvermoede aantrekkelijkheid van dit gebeuren te melden. Geen spiegeltje, zelfs geen schub wist ie toen te vangen, maar, maar...

Gezeten bij een mooie brug over de Amstel wist ie wel een schone dame aan de haak te slaan. De dame bungelt nog steeds!

Doe dus je voordeel en schrijf je alsnog in:

weitjens26@zonnet.nl
joris weitjens Offline

Avatar gebruiker
 
Berichten: 192
Geregistreerd: za nov 22, 2008 11:37 pm

Berichtdoor joris weitjens » ma mei 31, 2010 11:17 pm

Twee dagen voor sluiten van de inschrijving staan we op ruim 40 deelnemers. Mooi aantal, zeker gezien het treurige feit dat onze belangrijkste bron van vorige keer: het blad van de AHV VISSEN gewoon verstek laat gaan. Het zou 13 mei verschijnen, is er nog niet!
Ik ben heel benieuwd wat het komend weekend gaat worden.

Deze periode staat bij ons bekend als de tijd dat er 'vreemde meldingen' langskomen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de paaidrang. Projectspiegels komen (op zoek naar hitsige soortgenoten) op plekken waar ze nog nooit geweest zijn.
Voor ons is dat genieten: een AHV-projectpiegel in het fonteinkruid bij Elburg. Voor de wedstrijd betekent een verre spiegel een beste prijs. Dus voor de zekerheid kun je ook als je 80 km van Amsterdamn gaat vissen toch beter inschrijven!
joris weitjens Offline

Avatar gebruiker
 
Berichten: 192
Geregistreerd: za nov 22, 2008 11:37 pm

Berichtdoor joris weitjens » do jun 03, 2010 9:14 pm

Beste deelnemers aan de SKP-wedstrijd,
De volgende instructies zijn bedoeld om zoveel mogelijk in het komend weekend gevangen spiegelkarpers te herkennen en te laten gelden voor de SKP-wedstrijd..
Uiteraard staat bij ons de behandeling van de spiegelkarper voorop. Wellicht worden er iets meer handelingen van je gevraagd dan je gewend bent. Zorg ervoor dat je voor de vangst alles klaar hebt staan of hou de karper anders even vast in je schepnet of bewaarzak.
De bedoeling is dat je de opgestuurde unieke button met een gevangen spiegelkarper mee fotografeert. Voor ons is dat de garantie dat de karper ook daadwerkelijk in het wedstrijdweekend is gevangen.

Je kunt dat grofweg op twee manieren doen. (het zijn maar aanwijzingen)

Eerste manier:
1. Speld de button hoog (net onder je schouder) op je shirt
2. Neem de karper in je handen en zorg dat de kop in je rechterhand rust (dan heb je de linkerflank)
3. Hou de karper niet te hoog, anders zie je de button niet
4. Hou de karper iets van je af
5. Laat je zo fotograferen, of maak gebruik van een zelfontspanner
6. De karper hoeft niet beeldvullend te worden gefotografeerd. Normale afstand is prima (zie voorbeeld)
7. Nota bene: Bij schaars beschubde spiegelkarpers (bijna-lederkarpers) is het heel prettig als je een paar detailfoto’s maakt extra! Eén van de staartwortelschubben en één van de schubbenkam onder de rugvin. (hiervoor hoeft de button niet in beeld te zijn.)

Tweede manier
1. Speld of leg de button op je onthaakmat
2. Fotografeer de karper zo goed als beeldvullend op z’n linkerflank (door de zoeker van de kamera zie je dan de kop links) op de mat.
3. Maak van schaars beschubde spiegelkarpers een paar extra foto’s van de staartwortelschubben en van de schubbenkam onder de rugvin. (hiervoor hoeft de button niet in beeld te zijn.)
Wegen en meten (wegen en meten zijn niet verplicht om voor prijzen in aanmerking te komen maar voor ons uiteraard wel belangrijk.)
- Maak de weegzak nat en stel de unster of weegklok op 0. Zorg dat je de unster/weegklok recht houdt. Beter nog is ‘m ophangen. Wij werken het liefst met kilo’s en grammen en niet met ponden maar het noemen van ponden is geen bezwaar.
- Wij meten de volledig lengte, dus met gestrekte staartvinnen. De staart rechtleggen scheelt al gauw 4 cm. Het mooiste is een meetlat. Een meetlint trek je recht en hou je onder de (buik van de) karper.

Inleveren foto’s
- Wij gaan eigenlijk uit van digitale foto’s. De foto’s (in ieder geval je melding van de vangst) dienen uiterlijk woensdagavond 9 juni bij ons binnen te zijn op weitjens26@zonnet.nl In het algemeen volstaan foto’s van max. 1mb. Om m’n inbox niet te laten exploderen zijn per gevangen spiegelkarper max. twee geslaagde foto’s voldoende. Mochten wij detailfoto’s nodig hebben dan vragen we je die alsnog op te sturen.
- Geef de afbeelding bij voorkeur een naam waarin alle gegevens zijn verwerkt: dus bijv. 05-06-10 Gaasp 73 cm 9300 gram.
- Vermeld in je mailtje de naam van de vanger. Uiteraard vinden wij het heel leuk om alvast iets van jullie ervaringen in de begeleidende mail terug te lezen. Ook de bijvangst: vooral het aantal gevangen schubkarpers is voor ons interessant.

Fraude
We hebben een aantal maatregelen getroffen om fraude tegen te gaan maar waterdicht is het niet..
Je hoeft van ons niet te verwachten dat we achter een boom gaan liggen om te controleren of alles eerlijk toegaat. Bewust loven we bijvoorbeeld geen prijs voor de zwaarste projectspiegel uit.
We kunnen bijv. ook niet controleren of de vis op de foto ook daadwerkelijk door de inzender is gevangen of door de welwillende maat of buurman. Omdat degene met de meeste projectspiegels de wedstrijd wint kan dat invloed hebben op wie die prijs krijgt. Jullie moeten voor jezelf maar uitmaken of je dat kunt maken of niet. Het gaat ons vooral om de terugmeldingen en verder gaan we er gewoon vanuit dat jullie sportief genoeg zijn. We zullen echter niet schromen om bij ontdekking van ‘fraude’ de prijzen aan een ander te geven.

Contact
Mocht onverhoopt je button op vrijdag 4 juni nog niet met de post zijn aangekomen, dan kun je ons bellen (René) 06-11371540. We zullen kijken hoe we dat dan verder oplossen. We checken tussendoor ook steeds onze mailbox.

De prijzen- en infoavond is op vrijdagavond 18 juni in Amsterdam-Zuid . Voor die tijd zullen we de inzenders laten weten of ze in de prijzen zijn gevallen.

We wensen jullie een spiegelrijk weekend toe en vooral heel veel plezier!

Joris Weitjens en René Moolhuizen
joris weitjens Offline

Avatar gebruiker
 
Berichten: 192
Geregistreerd: za nov 22, 2008 11:37 pm

Berichtdoor joris weitjens » do jun 03, 2010 9:22 pm

Extra 5 kilo boilies voor de mooiste
Arie Oudshoorn, een vaste terugmelder van projectspiegels van verschillend projecten, heeft spontaan gemeend een extra 5 kilo boilies uit te loven voor degene die dit weekend de mooiste projectspiegel vangt. De vis mag zowel van het project op de zuidelijke randmeren zijn als van het AHV-project. Kijk dat zijn leuke dingen. Arie is uitgenodigd om mee te jureren.
joris weitjens Offline

Avatar gebruiker
 
Berichten: 192
Geregistreerd: za nov 22, 2008 11:37 pm

Berichtdoor joris weitjens » di jun 15, 2010 10:17 pm

De stofwolken zijn opgetrokken. Het wedstrijdweekend ligt alweer ruim een week achter ons. Net als de eerste wedstrijd in augustus 2008 hadden we vorige week te kampen met het al te mooie weer. Nu betekende dat ook nog vaak paaiende karpers. Geen gemakkelijke omstandigheden. Slechts enkele karpervissers wisten zich daar goed doorheen te worstelen. Er is dus gelukkig wel gevangen! De 20 hebben we niet gehaald maar we hebben ook niet zo heel veel minder meldingen. (Dat melden ook zonder vangen kan, zal vrijdag blijken.)
Van een paar spiegels geloof ik niet meer dat we ze nog gaan vinden, maar daar staat tegenover dat er een behoorlijk aantal nooit eerder gemelde spiegels is gevangen en dat komt niet zo vaak (meer) voor.
Beetje jammer was wel dat er vrij veel karpervissers op een vrij klein stuk water hebben gevist, maar er zitten toch ook meldingen bij van meer dan 25 km van het uitzetpunt.

Enfin, wie meer wil weten over de resultaten (powerpointpresentatie) van de wedstrijd in het bijzondere en het AHV-project in het algemeen, kom vrijdag de 18de naar de infoprijzenavond. Gelukkig speelt Nederland dan niet dus ruimte voor een leuk en leerzaam avondje uit in Amsterdam.
Beethovenstraat 178 Amsterdam -Zuid Niet zo ver van de ring A10 en parkeren (bijna) voor de deur.

De prijzen staan klaar. De uitslag horen jullie tijdens de avond.

De winnaars van de hoofd (de Smart Voerboot)- en bijzondere prijzen Ruben Heaton weegklok en de Red label boiliepakketten en de extra prijs van Arie Oudshoorn krijgen nog een persoonlijke uitnodiging.

Groet van Joris, Rene en Andres
joris weitjens Offline

Avatar gebruiker
 
Berichten: 192
Geregistreerd: za nov 22, 2008 11:37 pm

Berichtdoor joris weitjens » ma jun 21, 2010 11:04 pm

45 deelnemers met een AHV-button.
16 spiegels gemeld
2 niet gevonden
5 nooit eerder gemelde projectspiegels

Verdeling over uitzetlichtingen:
Juni 98 Valkenswaard: 3 (1 nieuwe)
november 2000 Duitsers: 2 (2 nieuwe)
oktober 2001 Valkenswaard rijen: 3 (1 nieuwe)
november 2002 Frans Villedon: 2
oktober 2003 Hongaar: 1 (1 nieuwe)
November 2005 Duits: 1
November 2006 kruising: 1
December 2007 Koos: 1


Opvallend veel nieuwe vissen van oude lichtingen. Een bekend verschijnsel in mei/juni. Waarschijnlijk omdat veel vissen die een verborgen leven leiden op plekken zonder hengeldruk naar paaiplekken trekken waar wel hengeldruk is.
Opvallend veel net afgepaaide vissen dus lage gewichten.
De zwaarste vis was een 2002-Fransoos van 22 pond
Verst van het uitzetpunt was een 2005-vis uitgezet in de Schinkel en nu ver voorbij Uithoorn op ruim 25 km van het uitzetpunt.

De mooiste was wederom een 2001-rijen gevangen door Niels de Lugt.

Afbeelding


Bijzonder waren meldingen waar geen haak aan te pas kwam.
Hier een voorbeeld:

Afbeelding

Projectspiegel uit 2006 gefotografeerd door Boudewijn Margadant.

Prijswinnaars
Barry Stevens ('altijd doorgaan') wint de Smart voerboot en de trofee met 4 gevonden projecters

Afbeelding
Barry met een nieuwe 2001 rijen van ruim 18 pond van de eerste nacht.

Peter Buskermolen wint de unster van Reuben Heaton met een vis ruim 25 km van het uitzetpunt (en een ongevonden).

Niels de Lugt pakt de prijs voor de mooiste ( en heeft er 2 gevangen):
Een zak Difference boilies van Arie Oudshoorn en een Red Label boilie pakket

Jeroen van Alphen pakt een red label pakket voor twee projecters waaronder de zwaarste.

Bas Langen pakt een rad label pakket voor een vis die tenminste 1 maal een schutluis wist te passeren
Boudewijn margadant pakt een bijzondere prijs voor zijn inzendingen van 'in het wild' gefotografeerde linkerflanken in het prijsweekend.
Joris
joris weitjens Offline

Avatar gebruiker
 
Berichten: 192
Geregistreerd: za nov 22, 2008 11:37 pm


Keer terug naar AHV-SKP (Amstelboezem) (1998)

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron