28 oktober 2002 De uitzetdatum

Moderator: Projectbeheerders

Berichtdoor Henri R van der Wal » di dec 30, 2008 8:28 am

Na 2 uitzettingen van schubkarpers met incidenteel een spiegeltje werd het ook hier tijd voor een SKP.

28 oktober 2002 was het dan eindelijk zover; de OVB-wagen met de aangevraagde Valkenswaard-spiegeltjes stond op recreatiegebied De Heide!
Na het mailtje van Aart Lokhorst van de Karperstudiegroep Nederland (KSN) naar het bestuur van HSV Heerenveen gericht, was het allemaal in een stroomversnelling gegaan. Al meerdere malen was er over gepraat met & door het bestuur van HSV Heerenveen om het karperbestand van De Heide te verrijken met een uitzetting spiegelkarpertjes.
Maar o.a. door andere activiteiten binnen de vereniging & geen actie van karpervissers binnen de vereniging werd het voor als nog nooit een punt op een bestuursvergadering. Nu was het echter binnen een week geregeld ook mede omdat de OVB stopt met het kweken van pootvis; het was eigenlijk een nu of nooit verhaal.
Stichting Talant (Eetcafé De Stal aan de Rotstergaastweg ,grensend aan De Heide,is een vestiging van deze stichting) zat al met het idee om een uitzetting beekforel te sponsoren & het uitzetplan met volledig gemonitoorde Spiegelkarpertjes overtuigde hun van serieuze manier van visuitzetting, dus waren ze bereid dit Spiegelkarperproject te bekostigen.We zijn ze hier dan ook zeer dankbaar voor!!!
Door het boekwerk “Handleiding spiegelkarperprojecten” onder redactie van Joris Weitjens & onder de hoede van KarperStudiegroep Nederland (KSN) & het Centraal Overleg Spiegelkarperprojecten (COS) werd er besloten te gaan voor een volledige monitoring. Volledig monitoring houdt in dat de vissen stuk voor stuk gewogen, gemeten, gefotografeerd worden & worden opgenomen in een fotoarchief die beheerd word door een commissie van dat specifieke Spiegelkarperproject. De bedoeling is dus dat elke visser die een spiegelkarper vangt op recreatiegebied De Heide, deze fotografeert & meldt bij de Karpercommissie van HSV Heerenveen.Op deze manier kunnen we o.a. een beeld krijgen waar de karpers rondhangen in bepaalde jaargetijden, hoe gezond hun leefmilieu De Heide voor hen is & hoe snel ze groeien.
Verschillende mensen worden benaderd om te helpen op de dag van de uitzetting, velen willen wel maar zitten met “vrij-krijgen-van-hun-werk” omdat de dag van levering pas binnen enkele dagen voor de uitzetting bekend is. Ook moeten er nog bakken geregeld worden om de vis tijdelijk in op te slaan. Met de nodige connecties binnen de vereniging lukt het om genoeg bakken te regelen om 100 kilo karper tijdelijk in op te slaan.Fietsenfabriek Batavus bedankt voor het uitlenen van de bakken: grandioos!


We waren eerst van plan alle foto’s te maken met een digitale camera, maar omdat de kwaliteit van digitale camera’s nog steeds niet kan tippen aan de kwaliteit van een standaard fotorolletje, besloten we toch de foto’s maar te maken met een spiegelreflexcamera. Op aanraden van Aart Lokhorst hebben we fotorolletjes van 800 ASA gebruikt. Deze tip komt van een beroepsfotograaf binnen de KSN.
Verder worden een wedstrijdweegschaal, een driepoot, onthaakmatten, emmers, meetplank, stevig schepnet & paraplu’s meegebracht. Ook moeten er formuliertjes gemaakt worden om het gewicht & lengte op te schrijven. Met deze formuliertjes komen de vissen op de foto in het “spiegelkarperfotohokje” die Aart Lokhorst mee had genomen.
Bij deze wil ik alle mensen die er tijd & energie in hebben gestoken bedanken voor hun hulp. Zonder jullie hulp was het niks geworden...
Henri R van der Wal Offline

Avatar gebruiker
 
Berichten: 40
Geregistreerd: ma dec 29, 2008 9:36 pm
Woonplaats: Paasloo

Keer terug naar SKP De Heide

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron