Het plan en de tot standkoming van het skp almere

Moderator: Projectbeheerders

Berichtdoor mark van der ham » za sep 25, 2010 3:42 pm

Afbeelding


Aanvraag skp Almere

Inhoud
• Het Almeerse karperbestand.
• Wat is een Skp
• Waar een skp in Almere.
• Uitzetbeleid en uitzetpunten.
• Wat willen we bereiken met een Skp op de Almeerse plassen?
• Volledige Monitoring
• Waar komen de “project”spiegelkarpers vandaan ?
• Financiën.
• Nawoord.


Het Almeerse karper bestand.

Dat we binnen Almere een mooi karper bestand hebben dat is een ding wat als een paal boven water staat. Maar hoe ziet de samenstelling ons bestand eruit? Over het algemeen bestaat ons bestand uit schub karpers rond de 60 a 70 cm lang, en met een gemiddeld gewicht van rond de 6 kg. We hebben van een 2 tal vissers hun hengel vangst gegevens gevraagd van de afgelopen jaren. Deze zijn als bijlage toegevoegd .

Deze vissen worden in het algemeen “polderschubs”genoemd. Er worden wel zwaardere gevangen, maar dat is helaas meer uitzondering dan regel.
Zo’n polderschub is wel een hele mooie en sterke sportvis, die door vele sportvisser wordt nagejaagd. Wat we echter veel horen aan de waterkant en kunnen lezen via het internet ( de kca website en via diverse karper forums over Flevoland) is dat er nauwelijks spiegelkarpers worden gevangen, en dat vele karpervissers dat graag zouden willen.
Afbeelding

Deze spiegelkarpers komen er echter niet vanzelf, maar de HSV zou de vraag om spiegelkarpers kunnen beantwoorden via een spiegelkarper project.

Wat is een Spiegelkarper project?

Een skp (spiegelkarper project) is een project waarbij planmatig spiegelkarpers worden uitgezet. Hiermee beantwoorden we aan de vraag van de karpervisser om spiegelkarpers te kunnen vangen, en kan de HSV een mooi bestand aan spiegelkarpers opbouwen.

De vissen worden bij een gerenommeerde kweker gekocht, en op visziektes gecontroleerd. Vervolgens worden ze op het uitzetpunt geleverd. De vissen worden voordat ze worden uitgezet eerst gewogen, gemeten, en gefotografeerd om vervolgens digitaal opgeslagen te worden. Vervolgens worden alle terugmeldingen van karpervissers geregistreerd, en wordt de bijbehorende vis erbij gezocht. Op deze manier kunnen de vissen gevolgd worden in hun groei en migratie op de Almeerse plassen .
Afbeelding

Waar een Spiegelkarper project in Almere?

De wateren die wij in gedachten hebben zijn voor een SKP zijn:
• Het weerwater
• De Leeghwaterplas


Waarom deze wateren?

Wij zijn van mening dat, ondanks de plassen in een verbinding staan met de stadsgrachten en andere waterwegen, dat de vis op de plassen zullen blijven of er zullen terug keren.
Dit feit is inmiddels al bewezen door andere projecten. Bij die projecten is duidelijk aangetoond dat de vis gemiddeld binnen een straal van 6 km van het uitzetpunt verblijft .
Daarbij hebben de vissen ook voldoende ruimte en voedsel om goed te kunnen groeien.
Andere projecten hebben aangetoond dat de spiegelkarpers onder deze omstandigheden een groei van 3 a 4 pond per jaar kunnen doormaken.
Afbeelding

Wat ook niet onbelangrijk is voor dit skp is dat de karpervissers van deze plassen voornamelijk uit Almere komen,en zijn daarom makkelijk benaderbaar om dit project te doen slagen door middel van hun vangstregistraties.

Afbeelding
Uitzetten en uitzetbeleid.

Nergens hebben wij informatie kunnen vinden over uitzetting van karper in de Flevopolder. Wel hebben wij begrepen dat met het sluiten van de viskwekerij van de OVB in Lelystad de resterende karpers in de Vaarten zijn losgelaten, maar of dat echt zo is, en om hoeveel vis het dan gaat is bij ons niet bekend. Dit is overigens ook niet terug te vinden in het "Visserijbeheersplan 2000 - 2010". In het visserijbeheersplan Flevopolders 2000 – 2010 op bladzijde 83 wordt gesproken over ‘onderhoudsuitzettingen’ op termijn. Deze ‘onderhoudsuitzettingen’ hebben tot doel om de visstand in de Flevopolders aantrekkelijk te maken en te houden voor de sportvissers

Het zal U niet verbazen dat met name de ‘onderhoudsuitzettingen van karper’ onze aandacht hebben getrokken. Zo’n ‘onderhoudsuitzetting’ is net als op de vaarten ook op de plassen van toepassing, en dus voor U en voor ons een uitgelezen kans om een gevarieerd karperbestand op de plassen te creëren.

Zoals eerder vermeld zwemmen er in Almere nauwelijks spiegelkarpers rond, en het zou mooi zijn als we hier middels een Spiegelkarper project iets aan kunnen doen. Het zal het karpervissen in deze omgeving een stuk aantrekkelijker maken, maar een gevarieerd bestand zal ook belangrijk zijn voor de karpervisser van de toekomst.


Maar hoe zien wij dit project dan eigenlijk?

We zouden graag een project willen opstarten met een duur van 3 jaar, zodat we op beide plassen 3 keer een beperkte hoeveelheid spiegelkarpers kunnen uitzetten. Op deze manier krijgen we over al de 2 de plassen een mooi verdeeld SKP project.

We beseffen ons maar al te goed dat we het niet als een gek moeten gaan uitzetten maar dat er zeker met beleid moet worden uitgezet. Daarom willen dan ook voorstellen om per keer uitzetten maximaal 350 kilogram uit te zetten.

Maar mochten de spiegels niet de verwachte groei voldoen dan zullen we het 2e en of 3e jaar dat er uitgezet wordt op de bewuste plas het aantal kg spiegelkarpers terugbrengen .
De vissen zullen op het moment van uitzetten variëren tussen 1000 gram en 2500 gram, dat komt neer bij een gemiddeld gewicht van 1750 gram dus dat er 200 spiegelkarpers per jaar uitgezet gaan worden op de plassen.

Het weerwater is +- 170 hectare groot, de leeghwaterplas is kleiner met een goede 30 hectare,we kunnen er zeg maar vanuit gaan is dat er per hectare wateroppervlakte per uitzetting 1 spiegelkarper wordt uitgezet.Wat willen we bereiken met een skp op de Almeerse plassen?
Wat we willen bereiken met een SKP, is het opbouwen van een gevarieerd karperbestand op beide plassen, en daarmee het in stand houden van het spiegelkarperbestand op deze plassen. Mede door de volledige monitoring van het project zal het voor de (karpervissende) leden van de HSV nog interessanter om op de plassen hun geluk te beproeven.
Afbeelding

Volledige Monitoring
Wat is Monitoring? Monitoring wil eigenlijk zeggen dat voordat de vis wordt uitgezet deze eerst wordt gemeten en gewogen. Vervolgens wordt er een zogenaamde plankfoto van de vis gemaakt. Door het unieke schubbenpatroon zijn de spiegels later dan altijd weer te herkennen.

Van al deze vissen word de linker flank gefotografeerd. Deze foto bevat dus alle gegevens die nodig zijn om de vis later weer te kunnen herkennen. Vervolgens worden de foto’s met de gegevens van de vissen digitaal opgeslagen, en dan is het aan de sportvisser.

Als nu een sportvisser een projectspiegeltje vangt, dan is het de bedoeling dat hij de vis weer gaat wegen en meten, en vervolgens de linker flank van de vis fotografeerd. Deze visser moet dan de foto + de gegevens naar de beheerders van de foto’s toesturen. Vervolgens kan dan de foto’s vergeleken worden met de opgeslagen foto’s, en zo de juiste plankfoto erbij zoeken .

Op deze manier kan dus achterhaald worden hoe goed de spiegelkarpers groeien in lengte en gewicht, en kan de migratie goed gevolgd worden wat een heleboel interessante informatie kan opleveren.


Herkenning van de spiegelkarpers hoe kan dat?

Elke spiegelkarper heeft een eigen identiteit door middel van een uniek schubbenpatroon, dit schubben patroon veranderd nooit .


Waar komen de “project”spiegel karpers vandaan?

De karper komen uiteraard via officiële kwekers. De karpers worden voordat ze geleverd worden getest op ziektes. Het mooie van dit is dat de vissen een ideaal uitzet gewicht hebben. Er zijn door de KSN (Karper studie groep Nederland ) met deze kwekers afspraken gemaakt, bijvoorbeeld met viskwekerij Valkenswaard, over:
• Gezonde, op gevaarlijke karpervirussen geteste spiegelkarpers
• Herkomst moet bekend zijn
• Variabel schubbenkleed met schubben op de (linker) flank
• Minimaal gewicht per vis 1 kilo, maximaal 5 kilo
• Billijke prijs

Financiën

Zo een skp kost geld, en best wel wat natuurlijk. De spiegels karpers worden per kilogram betaald, en de kosten daarvan bedragen ongeveer € 4,50 per kg. Voor het project wat wij voor ogen hebben zullen de kosten rond de € 1.575 per jaar gaan kosten (350 kg x € 4.50).

Deze kosten hopen we zoveel mogelijk te gaan dekken door sponsoring. We willen ook een Adoptie plan gaan opstellen zodat de karpervissers hun “eigen” karpers kunnen adopteren tegen een bedrag van €5 per karper. De Monitoring van het project willen wij graag zelf gaan verzorgen.


Nawoord.

Als eerst willen we bedanken voor de moeite van het door lezen. We zijn geen beroeps auteurs maar we hopen wel zo goed en zo duidelijk te hebben omschreven wat wij als karpers visser graag zouden willen. Tot slot zo ik graag nog een persoon willen bedanken voor zijn adviezen en het mede totstandkoming van dit schrift.
• Henk Kostense

Er zijn korte stukjes geciteerd.
Bronnen:
• Internet website: http://www.freewebs.com/skp-zrm
• Handleiding spiegel karper projecten. Geschreven door, Joris Weitjens, voorzitter Centraal Overleg Spiegel karperprojecten
• Willem Peters, voorzitter Karper Studiegroep Nederland

Mocht u nog vragen hebben stel ze gerust de aankomende algemene ledenraad vergadering of neem contact met ons op.

Mark van der ham
06-49112247
Carpinterieurbouw@versatel.nl
mark van der ham Offline

Avatar gebruiker
 
Berichten: 20
Geregistreerd: ma maart 30, 2009 8:31 pm
Woonplaats: almere

Berichtdoor mark van der ham » za sep 25, 2010 3:43 pm

Hallo skp vrienden/ geïnteresseerden.

Zoals misschien al bekend is bij een hoop van jullie is dat wij eind dit jaar voor het eerst gaan uitzetten in Almere.
Tijdens 1 van de vergaderingen liepen wij tegen het volgende op.
Ivm de monitoring fotograferen we 1 flank van de vis , in de regel is dat vaak de linker flank .
Ik vind persoonlijk geen probleem maaar ik vind tevens ook elke terug melding essentieel dus mocht nu iemand de verkeerde kant fotografen dan kunnen we die melding als "lucht" beschouwen want we kunnen er niks mee.

Nu lijkt inprinciepen de oplossing dicht bij door beide flanken te fotograferen,
maar als ik dat voorstel binnen de groep stuit ik toch op wat weerstand ivm het dubbele fotografeer werk (dit vooral om dat we uitzetten in december en de weersomstandigheden erg bar en boos kunnen zijn) de dubbele afdruk kosten en zo nog wat argumenten.

Nu hebben wij de volgende "slogan" gemaakt/verzonnen en hopen het op deze manier aan de man te brengen.
Afbeelding

Wat denken jullie ervan? Zou deze "slogan" bij jullie blijven hangen en er aan terug denken als jullie een project spiegel vangen?

http://www.hsvog.nl/kca/
mark van der ham Offline

Avatar gebruiker
 
Berichten: 20
Geregistreerd: ma maart 30, 2009 8:31 pm
Woonplaats: almere

Berichtdoor mark van der ham » za sep 25, 2010 3:44 pm

bron: http://www.sportvisserijnederland.nl/sp ... oland.html

vrijdag, 18 juni 2010

Meer spiegelkarper in Flevoland

Goed nieuws voor de Flevolandse karpervisser, want het ‘nieuwe land’ wordt nog dit jaar verrijkt met een stevige dosis spiegelkarpers. De uitzettingen vinden plaats in het Weerwater (175 hectare) en de Leeghwaterplas (30 hectare), beide in Almere. Ook in Lelystad wordt gewerkt aan een uitzetting van spiegelkarper. Daar moet het plan echter nog worden goedgekeurd.

Afbeelding
Foto: Initiatiefnemer Mark van der Ham met een Almeerse spiegels.

Het feit dat het aantal spiegels in de afgesloten plassen in Almere op twee handen te tellen is”, oppert initiatiefnemer Mark van der Ham als de belangrijkste reden voor de uitzetting.

Van der Ham – zelf een verwoed karpervisser uit Almere – heeft daarom in 2009 bij HSV Ons Genoegen in Almere aangeklopt: “Aangezien er elk jaar wel wat oude spiegels van nature dood gaan, zou er zonder nieuwe visuitzettingen op het Weerwater en de Leeghwaterplas uiteindelijk geen spiegelkarper meer over blijven. En dat zou zonde zijn, want spiegels zijn schitterende vissen die natuurlijk erg gewild zijn onder karpervissers. Daarop heb ik een plan voor spiegelkarperuitzettingen ingediend bij de hengelsportoeggolven vereniging.

Nadat de puntjes op de i waren gezet, werd het plan in de ALV besproken en goedgekeurd. Niet veel later werd het plan ook in de VBC Zuiderzeeland goedgekeurd en daarmee was de formele weg vrij snel doorlopen.” Komend jaar al worden de vissen daarom uitgezet. Vang jij een spiegelkarper in het Weerwater of de Leeghwaterplas, maak dan een foto van de
linkerflank van de vis en stuur deze op naar de Karpercommissie Almere: skp-almere@live.nl.

Ook in Lelystad?

Ook het summiere spiegelkarperbestand van Lelystad krijgt mogelijk al snel een nieuwe impuls, als het aan Raymond Hakkert ligt. Hij nam het initiatief richting HSV Lelystad om in de sierwateren van Lelystad nieuwe spiegelkarpers uit te zetten.

Hakkert: “Het plan is zo goed als klaar en wordt dan ter goedkeuring aan de VBC Zuiderzeeland voorgelegd. Hoewel nog niets zeker is, zijn de reacties tot nu toe positief. Hopelijk kan alles doorgaan.” En om het maar meteen goed te doen in het Flevolandse, licht Hakkert toe dat er inmiddels ook al plannen zijn om het Hoge en lage Vaart systeem – dat door heel Flevoland loopt – van nieuwe spiegelkarpers te gaan voorzien. “Dit spiegelkarperproject staat echter nog in de steigers. We zijn voornemens om dit plan eerst goed af te stemmen en mogelijk samen te werken met HSV Ons Genoegen uit Almere, omdat de Hoge en Lage Vaart immers door de hele Flevopolder lopen.
mark van der ham Offline

Avatar gebruiker
 
Berichten: 20
Geregistreerd: ma maart 30, 2009 8:31 pm
Woonplaats: almere

Berichtdoor mark van der ham » za sep 25, 2010 3:46 pm

Hallo allemaal;

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten is HSV Ons Genoegen-Almere samen met een team enthousiaste vrijwilligers bezig met de voorbereidingen voor een spiegelkarper project. Omdat wij onze leden en andere geïnteresseerden hier graag bij willen betrekken gaan we op donderdagavond 2 september om 20:00 uur een bijeenkomst in buurthuis het Forum organiseren.

Het doel van deze avond is divers:

We willen iedereen kennis laten maken met ons SKP team;
We willen graag uitleggen wat we nu precies allemaal gaan doen, en voor welke opzet we gekozen hebben;
We willen jullie middels een PowerPoint presentatie laten zien hoe het er bij een gerenommeerde kweker uitziet;
We willen iedereen de gelegenheid geven om vragen aan het team te stellen die we dan hopelijk ook kunnen beantwoorden.
We willen een moeilijk dilemma graag even met jullie delen ……………….
We willen even een toelichting geven op ons adoptieplan.


Al met al een avond waarbij ‘gezelligheid’ bovenaan staat, en ‘informatief’ daar direct achteraan komt. Wij hopen jullie dan ook allemaal te mogen begroeten in Buurthuis “Het Forum”.

Een routebeschrijving naar het buurthuis vind u hier:

http://www.hsvog.nl/kca/routebeschrijving%20Forum.htm


Tot ziens op donderdag 2 september;

Namens het SKP team;

Mark vd Ham
Jos Holla.

--------------------------------------------------------------------------------------
De bijeenkomst was met een opkomst van ongeveer 40 man een succes, hieronder enkele foto's. En inmiddels zijn alle vissen geadopteerd!!!


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
mark van der ham Offline

Avatar gebruiker
 
Berichten: 20
Geregistreerd: ma maart 30, 2009 8:31 pm
Woonplaats: almere


Keer terug naar SKP Almere (2010)

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron